Een bril bij kinderen is niet hetzelfde als een bril bij volwassenen. Kinderogen kunnen zichzelf makkelijker aanpassen aan de afwijking dan dat volwassenen dat kunnen. Sommige kinderbrillen zijn tijdelijk, dat komt omdat kinderogen nog groeien en soms de afwijking “overgroeien”.

Kinderen geven meestal zelf geen klachten aan, de test op het consultatiebureau of bij de schoolarts is een belangrijk moment om te kijken of kinderen voldoende gezichtsscherpte aangeven. Ook als er bij u thuis of op school twijfels zijn over het zicht, kan de orthoptist een oogmeting doen.

Op jonge leeftijd is een normale oogmeting niet betrouwbaar doordat de ogen zichzelf kunnen aanpassen.

Om een brilafwijking bij kinderen te kunnen meten wordt een druppelonderzoek uitgevoerd. Door de druppels kunnen de ogen niet meer inspannen (accommoderen), het oog wordt gedwongen te ontspannen.

Met een druppelonderzoek kan dan de maximale sterkte worden onderzocht. Hierna bepaalt de orthoptist of uw kind een bril nodig heeft.

Oorzaken

Een bril is nodig als de ogen een afwijkende vorm hebben. Door de afwijkende vorm komt het beeld niet goed terecht aan de achterkant van het oog, het beeld is niet scherp. Met een bril wordt het beeld wel scherp.

De volgende afwijkingen zijn mogelijk;

  • Myopie; Ook wel bijziendheid genoemd. Het zicht in de verte is slechter dan het zicht dichtbij. Toch kunnen er, afhankelijk van de sterkte, problemen zijn met het zicht dichtbij. Bij deze afwijking is het oog in verhouding te lang. Het beeld dat het oog binnenkomt komt niet precies op de achterkant van het oog terecht, maar ervoor. De bril heeft een min-sterkte.
  • Hypermetropie: Ook wel verziendheid genoemd. Het zicht dichtbij is slechter dan het zicht veraf. Toch kunnen er, afhankelijk van de sterkte, problemen zijn met het zicht in de verte. Bij deze afwijking is het oog in verhouding te kort. Het beeld dat het oog binnenkomt komt niet precies op de achterkant van het oog terecht, maar erachter. De bril heeft een plus-sterkte.
  • Astigmatisme: Ook wel cylinderafwijking genoemd. Het oog heeft geen mooie ronde vorm, maar is ovaal. Het beeld wordt vervormd voor zowel veraf als voor dichtbij. De bril heeft een cylinder-sterkte.
  • Anisometropie: Dit is een verschil van 1 punt of meer tussen beide ogen. De hersenen ontvangen twee verschillende beelden; een scherper en een waziger beeld. Door deze afwijking is er meer kans op een lui oog.

De bril heeft twee verschillende sterkte glazen, soms is een glas zichtbaar dikker.

Vragen?

Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben dan kunt u contact opnemen met Orthoptistenpraktijk De Knipoogjes door een e-mail te sturen naar info@deknipoogjes.nl of te bellen met 078-785 11 10.

Voer je zoekopdracht in en druk op Enter